Mijn verhaal

Verbinding verbroken

Van jongs af heb ik altijd spontaan geleefd vanuit verbondenheid met mezelf en de natuur en zo veel mogelijk mijn hart gevolgd. Zo koos ik voor de opleiding Master in de Bewegingswetenschappen en Lichamelijke Opvoeding.

Na een tijdje LO-lessen te hebben gegeven in het algemeen secundair onderwijs ging ik onder impuls van mijn omgeving aan de slag als medisch regional manager kleine huisdieren bij dierenartsen. Ondertussen bleef ik actief als volleybaltrainer, -coach en -speler, wat later ook als partnerdanser en een tijdje als dansleraar. Het was een compromis dat werkte voor mij, en voor mijn hart.

Door opeenvolgende veranderingen in het bedrijf, was er steeds minder een match tussen mijn persoonlijke waarden en die van het bedrijf.  Ik was me daarvan bewust maar voelde me machteloos en bleef dus doorgaan.

Tot ik met de neus op de feiten werd gedrukt. Mijn lichaam protesteerde. Het begon met een zware hyperventilatieaanval, gevolgd door angsten, agorafobie, onrustig en beverig opstaan uit angst voor wat er weer zou komen, het onbehagelijke gevoel in de val te zitten,...

Het meest drieste aan de hele zaak was het effect die de medicatie waarmee men dacht een hyperventilatie te moeten behandelen, mijn systeem compleet ontregelde. Het ging van kwaad naar erger: hartkloppingen aan een continu tempo van rond de 100 per minuut, onhoudbare pijn in de borststreek, lichaamsvervreemding, dwangneurosen, slapeloosheid, noem maar op. Of lees de bijsluiters van de medicatie.

Wie ben ik

“Elk nadeel heb se voordeel” – Johan Cruijff

Maarrr… het lange pad van verkeerde diagnose en medicatie, onbegrip, vooroordelen, vernedering, lichamelijke en geestelijke kwellingen, zelfonderzoek en zelfsturing, waarlangs ik vanaf dat moment geleid werd, draaiden uiteindelijk uit op één grote eyeopener. Zelfs in mijn dromen verscheen keer op keer die autosnelweg met dat verkeersbord dat me probeerde duidelijk te maken dat ik de afrit moest nemen.

Ik besefte dat de balans in mezelf zoek was en dat mijn lichaam me wilde vertellen dat ik die balans dringend moest herstellen.

En ik begreep dat ik het zelf zou moeten doen.

Lees meer : Hoe een zonnige dag in juli het begin werd van een lange donkere periode

Tegenslagen ombuigen

Ik had ondertussen veel geleerd over stressbeheersing en tal van therapieën leren kennen en voelde me geroepen om mijn hulp als ervaringsdeskundige aan anderen aan te bieden in de vorm van Body-Mind coaching om hen enkele jaren van hun leven te helpen sparen. Omdat de beweegsector met de jaren echter ook enorm geëvolueerd is, heb ik me ook op dat vlak bijgeschaafd.

Als recent gecertificeerd Beweegcoach (Sonnevelt Opleidingen) heb ik me verder ontwikkeld in ademtherapie, meditatie en relaxatietechnieken, Body-Mind beweegtherapie, Qi Gong, enz.

Goed uitgerust met een brede kennis en ervaringsdeskundigheid richtte ik de beweegcoaching praktijk op. En ik besloot ze te noemen naar het voor mij levensreddende inzicht, dat de oplossing in onszelf ligt: “itsyourmove” , want je bent zelf aan zet en tijdens personal coaching zorgen we er samen voor dat de oefeningen “van jou zijn”, bij jou passen.

Mijn Missie : Mindfulness in motion

Ik wil anderen er graag bewust van maken dat lichaam en geest als dikke vrienden door het leven gaan. Ze houden elkaar permanent op de hoogte en sturen elkaar steeds bij. Door onze huidige levensstijl wordt er helaas steeds meer een wig gedreven tussen deze vrienden. Ze luisteren minder goed naar elkaar tot één van hen het beu wordt en de ander daar ongenadig attent op maakt. Het zal je maar overkomen om ruziënde vrienden te huisvesten.

Mij is het overkomen en het heeft me veel energie, tijd en geld gekost,... maar voor alles is een oplossing. Ook hiervoor: Mindfulness in Motion.

Wanneer we met lichamelijke klachten geconfronteerd worden, is het belangrijk om ook mentaal actie te ondernemen en omgekeerd is het bij mentale klachten nodig om het lichaam te activeren.

Ik wil anderen verbinden met datgene waarmee zij vastlopen en hen van daaruit in beweging brengen. Ik wil hen graag inspireren en motiveren om hun gezondheid in eigen handen te nemen door stapsgewijs bewuster, mindful en actiever te bewegen en hen laten ervaren dat stressklachten met lichamelijke en mentale problemen op die manier beter behandelbaar zijn.

Het boeit me om mensen ook weer bewust te maken dat ze deel uitmaken van een groter geheel waarmee ze in wisselwerking staan en dat ze er baat bij hebben om respectvol om te gaan met omgeving, natuur, al het leven op aarde - mensen, dieren en planten -, lucht, de aarde en het universum

Ik wil anderen helpen om op een ontspannen en pijnvrije wijze om te gaan met de uitdagingen van het moderne leven zodat er weer ruimte komt voor vreugde en vitaliteit.

Opleidingen en realisaties

Opleidingen

 • Master of Science in de Bewegingswetenschappen en LO - VUB Brussel
 • Graad van Geaggregeerde voor het Hoger Secundair Onderwijs - VUB Brussel
 • Gecertificeerd Beweegcoach - Sonnevelt Opleidingen - Nederland
 • 1ste jaar Bijzondere Licentie Bedrijfskunde - VUB, Brussel
 • Verschillende Internationale Danscongressen

Realisaties

 • Belgisch Kampioen Amateur Salsa 1997
 • Instructor Belgium van de eerste Internationale Zouk Flash Mob 2012
 • Dansbeoefenaar in 24 verschillende disciplines
 • 25 jaar ervaring als Volleybalspeler-trainer-coach Heren tot 3de nationale
 •  Volleybalspeler-trainer-coach van de Universitaire Herenploeg VUB
 • Volleybaltrainer-coach van verschillende Damesploegen

Bijscholingscursussen

 • NLP
 • Qi Gong
 • Mindfulness
 • Stressbeheersing- en relaxatietechnieken
 • Verschillende ademhalingstechnieken waaronder Sudarshan Kriya
 • Verschillende meditatietechnieken waaronder Transcendente Meditatie
 • Cognitieve therapie
 • Hartcoherentie
 • Body-Mind beweegtherapie
 • EFT
 • TRE
 • Yoga

Ervaringsdeskundige...

...in het verslindende moeras van stressklachten en bijwerkingen van medicatie, waardoor ik lichamelijk en geestelijk ondermijnd werd. Tot ik een uitweg vond.

Omdat ik een actief persoon ben, was ik niet zeker of Qi Gong iets voor mij zou zijn. Ondertussen heb ik enkele zomerlessen gevolgd en het is beter meegevallen dan ik verwacht had. Het buiten gebeuren zorgt voor nog meer rust en inleving en het is leuk. Na 4 lessen voel ik me soepeler in de onderrug, schouders en nek en ben ik leniger geworden. Ik kan Qi Gong bij itsyourmove nu ook aan vrienden aanbevelen.

- Fabienne Dechamps -

itsyourmove geeft om jouw lichamelijk en mentaal welzijn.
Maak een afspraak