Go with the Flow – Beweeg mee met het ritme van de natuur

21.06.2022 - Ook de mens verandert mee met de seizoenen

Maak van de Zomerzonnewende een Zonnige Levenswending

21 juni 2022 - in België heeft de zon vanmorgen om 11u14 haar hoogste punt bereikt en daarmee het startschot gegeven voor de zomer. Een periode van langere dagen licht en warmte nodigt ons uit om naar buiten te gaan en te ontspannen. Het is een periode waarin velen van ons openbloeien. De natuur is op haar hoogtepunt en toont dit uitbundig met een bonte bloemenpracht en heerlijk geurende kruiden. De bomen zijn vol levenskracht en beschermen ons met een rijk gebladertedeken van groene schakeringen.

Maar wat we dikwijls niet meer zien - of voelen - is dat wij mensen zelf ook deel uit maken van die natuur. Ook de mens verandert mee met de seizoenen.

We zijn ontworpen om krachtig, licht en efficiënt te bewegen

Gaandeweg zijn we onze plek in het natuurlijke geheel kwijtgeraakt. Wanneer we opgroeien, leiden we steeds meer een zittend leven. Alles gebeurt vanuit ons hoofd en we vergeten hoe belangrijk het is om ons hele lichaam te blijven gebruiken. 

En laat dat lichaam nou net ontworpen zijn om krachtig, licht en efficiënt te bewegen.

We hebben geleerd om altijd maar door te gaan en voelen ons dus niet meer verbonden met de natuur. Het is zoals tegen de stroom in zwemmen en dat vergt heel veel kracht en energie. Meebewegen met de natuur geeft ons juist energie en die kunnen we inzetten om in de flow te komen en onze eigen dromen te realiseren.

Zomerzonnewende en de traditionele Chinese geneeskunde

In de traditionele Chinese geneeskunde betekent de zomerzonnewende dat de yang energie in de natuur maximaal is. Yang energie is de mannelijke energie, de energie van doen en naar buiten gericht zijn. Daarbij staat het element Vuur symbool voor de zomer. Door het licht en de energie van de zomer en de natuur kunnen we, net zoals de natuur dat doet, ook onze persoonlijke groei versterken.

Qi Gong kan helpen je energie aan te wakkeren

Eén van de krachtigste beweegvormen die deel uitmaakt van de Traditionele Chinese Geneeskunde en geïnspireerd is op de natuur en haar seizoenen, is Qi Gong.

Qi Gong betekent: het cultiveren van energie in lichaam en geest. De Qi op haar beurt stimuleert de bloedcirculatie en vitaliseert het hele lichaam. Door het beoefenen van Qi Gong komen we meer in harmonie met onszelf, onze omgeving en de natuur en surfen we als het ware op het ritme van de seizoenen.

Maak van de Zomerzonnewende een zonnige levenswending

Sta dus even stil bij de veranderingen die je ziet rondom jou. In de natuur. En bij jezelf. Wees eerlijk tegenover jezelf en merk op wat je misschien dwars zit. Merk op hoe je je echt voelt, wanneer je de drukte voor even achter je laat en stil bent… En als je vindt dat er ruimte voor verbetering is, leer dan van de natuur en werk aan je yang energie, zodat midzomer 2022 nog lang in je geheugen gegrift zal staan als een zonnige wending in je leven.

Zin in Qi Gong? Waar kan je dat in de zomer beter doen dan buiten in de natuur.

Klik hier voor het lessenaanbod Qi Gong van itsyourmove.

You are made of stardust and wishes and magical things

itsyourmove geeft om jouw lichamelijk en mentaal welzijn.
Maak een afspraak